HTML

Napi szórejtvény

Új nap, új rejtvény. Játék a szavakkal: néha fél percre, néha elvitelre egész napos kivitelben.

Olvasd el a szabályokat!

Küldj rejtvényt: napiszorejtveny@gmail.com

Kommentelj!

rajongj a fácsén!

Játék- és blogszabályok

2010.03.19. 00:00 :: AMáDé

SZÓREJTVÉNY – A JÁTÉKSZABÁLY

Szabályilag tökegyszerű, gondolkodásilag… néha egész napos a játék!

A) JÁTÉKSZABÁLY
Főszabály
Minden esetben két összetett szót keresünk. Ezek közül az első szó második tagja és a második szó első tagja megegyezik – ez a feladvány, vagyis erre a szóra kell rájönnöd.

A rejtvényhez tehát az első és a harmadik szó adott – és középre egy olyan szót kell keresned, amire igaz, hogy mindegyik megadott szóval értelmes és a magyar helyesírásnak megfelelő szóösszetételt alkot.

Példa:
olvasó___moly = 1. olvasókönyv + 2. könyvmoly.

A te feladatod tehát ebben az esetben az, hogy a könyv szóra rájöjjél.

Szabályos és szabálytalan rejtvény
A rejtvény akkor szabályos, ha igaz rá, hogy:
–    a magyar helyesírás vonatkozó szabályai alapján mindkét szó szabályos összetételt alkot. (Ennek megítélése persze nem mindig egyszerű feladat, de fontos biztosra menni: aki szabálytalan rejtvényt ad fel, játékrontó.)
–    mindkét összetett szó létező és értelmes.

Természetesen lehet szabálytalan rejtvényt is alkotni – ekkor azonban közölni kell ebbéli jellegét. Ezek a feladványok jóval kevésbé kitalálhatóak, de sokszor szórakoztatóak (pl. seb___pénz [váltó]).

„Jó” és „rossz” rejtvény
A megalkotható szóösszetételek száma jóformán végtelen. Mégsem minden szó alkalmas igazán a játékra – bár erre nincs különös szabály; a megítélésnek mindig egyénileg kell történnie. Talán úgy lehetne legjobban leírni a jelenséget, hogy vannak jellemző szóösszetételek, míg mások kevésbé azok.

Ilyen jellemző összetett szó pl. az üveggolyó, üvegtigris, üvegszem – ezek állandó, elkülönült jelentéssel bírnak és egyedi dolgot jelölnek.

Szabályos összetétel, de mégsem kellően jellemző, tehát nem jól kitalálható pl. az, hogy üvegróka – ennek nincs kézzelfogható jelentése, bár el lehet képzelni egy üvegből készült rókát mint dísztárgyat stb.

Műhelytitok
Milyen az igazán jó rejtvény? Leginkább olyan, ahol az összetétel értelme elvont, azaz eltávolodott az összetételt adó szó értelmétől. Ilyen példát nyilván nem írok, hiszen ezek a tarsolyunkban lévő legjobb rejtvények alapjai, de annyit elárulhatok, hogy a mobiltelefon, matematikaóra, villanykörte, oldalszám… nos, nem tartoznak közéjük…

B) BLOGSZABÁLYOK

A rejtvények minden nap reggel 6 5-kor jelennek meg – aki első megfejtő akar lenni, keljen korán!

A megoldásodat kommentbe írhatod. Minden rejtvény esetén jelezni fogjuk, hogy a mi tudomásunk szerint hány megoldás van (esetleg hány szabályos, hány szabálytalan), de ettől felfelé eltérni bármikor lehet!

Általad kitalált rejtvényt (nem feltétlenül megoldással együtt!) örömmel várunk a napiszorejtveny@gmail.com-ra. Azt viszont, hogy szabályos vagy szabálytalan-e, feltétlenül jelöld meg!

Rejtvényfejtésre fel!
 

Szólj hozzá!

Címkék: első szabály bejegyzés játékszabály blogszabály

A bejegyzés trackback címe:

https://napiszorejtveny.blog.hu/api/trackback/id/tr451851151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása